HAKI - ett minne blott,

Stressigt, ångestfyllt och axeltyngd. Så kan de närmsta veckorna beskrivas i ett par tre ord. Därav har jag inte hunnit/orkat/prioriterat mitt bloggande. Kniven på strupen - tätt tak vi måste hava. Det har vi också, skönt.
Alla fasaddetaljer har också tagit sin tid. Vindskivor, tassbrädor, takutskjutsbrädor och allt vad det heter. Man kan väll lungt säga att ett rakt hus utan utbyggnader och med lika taklutning hade vart mycket enklare. Men vem har sagt att det skall vara enkelt?



Taket som fick bli kronan på verket heter VP elit och tillverkas av den lokala plåtisen, Vännäs plåt. Vi beställde färdiga längder och har lagt det själva. Några missförstånd mellan takläggaren (i detta fall jag), tumstocken (den i min hand) och nibblaren (i det här fallet svärfar) genererade i att vi vackert fick konstatera att det görs ny plåt varje dag. Tur är väl det?



Jag lovade en grundlig redovisning av ränndalarna, glöm det tillsvidare, jag orkar inte göra det grundligt, ni som önskar det får gärna be om det istället :) Hursomhellst, det vi gjort är att vi fällt in 2"6 mellan takstolarna där de tänkta ränndalarna är. Därefter införskaffades vinkelplåt som var 200x200mm vilka fästes med 3" spik. Underlagstaket (plasten) från de olika huskropparna skar vi i mitten av ränndalen och dessa klistrades fast med takpappsklister. Nästa steg vart att vi fäste 2"2 ovanpå detta längsefter ränndalen, dessa reglar är för att stödja ränndalsplåtarna. Till sist skruvade vi fast ränndalsplåtarna. Uppe i "korset" tillverkade jag sedan en plåthatt av en 600x600m planplåt som klipptes och knackades ned i alla fyra rännor. Nog om detta. Har du någon fråga så tveka inte :)



En ytterdörr har vi också lyckats få dit. Denna kommer från Diplomat och heter Laila. Vi känner att deb vart helt rätt till huset med sitt smala rektangulära fönster. Sen bilden togs har dörren smyckats med ett trycke i mattkrom frånn Beskagsboden samt utrustats med lås. Så vid dagens slut fick jag låsa(!!). Det är ett riktigt framsteg, synd bara att vi inte har alla flönster på plats :P



Fasaden är nästan helt klar och HAKI - det tunga aset till ställning - är därmed permiterad. Det tog mig en hel arbetsdag att bära upp skiten. 5 ton och 3 lastbilslass senare var den returnerad - SKÖNT är bara förnamnet. Huset blev för övrigt helt annorlunda nu när ställningen är veck och färgen sitter där den ska, inte sant? Vad gillar du färgen? Min standardfras vid besök är "Vad tycker du att huset är för färg?" vilket får ungefär lika många olika svar som de är tillfrågade.



Detta är vad jag pysslat med under dagen, reglar för innertaket på nedre plan. Inte för jag har så bråttom med nedre plan, utan för att det blir betydligt bekvämare att ljudisolera mellanbjälklaget uppifrån. Det här jobbet underlättades osannolikt mycket eftersom jag fått låna en spikpikadoll. Mitt mål under helgen är att ha golv på övre plan. Men först skall det isoleras, spikas glespanel, förlägga golvvärme och till sist, limmas och skruvas golvgips.



Jag avslutar dagens (och för den delen veckans OCH förra veckans) inlägg med en vy som uppmuntrar när det går tungt. Jag längtar tills vi får börja sätta gips, lägga golv och måla. Eller ännu bättre, när man sitter i en skön möbel, elden sprakar i braskaminen, älven strömmar sakta på, och single malten har aldrig vart godare. Ojoj. Där sätter jag punkt.

RSS 2.0