Bildbevis



Bildbevis nummer ett. Till höger anar man skottgluggen som mynnar ut i den blivande tvättstugan. På bilden har jag även börjat med att lägga ut rör för dagvattnet, d.v.s. stuprören. Lämpligt nog så hade jag alla anslutningspunkter i den skuggade delen nästan i mitten i nedre kant av bilden...
Till vänster i bild ser vi grannhuset som vi bygger ikapp med. Men det är lite fusk då de använder sig av två snickare. Vi är ju bara glada amatörer, ska man kolla rent krasst på det hela så innebär det ju som regel att allt tar dubbelt så lång tid exklusive eventuella misstag och dubbelarbeten. Och andra sidan så är våra arbetsdagar dubbelt så lång som snickarnas, så det jämnar nog ut sig på ett cirka :)



Allt har en baksida, inte sant? De två längsgående väggarna är placerade där de är av två anledningar, bjälklaget (1) måste ha någonstans att vila. De får alltså en bärande funktion. Bjälklaget är av masonitbjälkar och läöper tvärsöver huset, alltså med en längt på i runda slängar 12,5 meter(!). Väggarna fångar också upp (2) marktrycket vilket kan vara ganska bra.

För övrigt så tog jag ett spadtag i leran idag, sen gav jag upp. Det kommer en grävare på besök under veckan istället. Betydligt smidigare alternativ om ni frågar mig. Annars då? Jo, jag skall åka ner till våra kära huvudstad under veckan. Med en jaevla råtur och ett par hekto flax fick vi tag på en trappa precis som vi ville ha den, för en tredjedel av priset. Annars så blir det mycket förberedelser och dubbelkoll inför stomleveransen. Nedräkningen har börjat, den 7 Juli smäller det!!
Under morgondagen åker jag till några goda vänners "lilla" projekt där det vankas fönstermontage. Hela långsidan av huset som är ned mot älven skall få nya fönster, i ny storlek. Det betyder att mitt nya favoritverktyg kommer få arbeta, festool cirkelsåg med dubbla skenor, smaka på den!

Där sätter jag punkt.

Färdig = Färdig

Tyvärr har jag inget visuellt att bjuda på idag. MEN, jag lovar att återkomma med bevismaterial under morgondagen. Igår eftermiddag blev vi tillslut klar med murningen, idag är jag helt färdig.
Har åkt på en rejäl förkylning i kombination med lite led- och muskelverk vilket gjort att jag känner mig som en 70-åring när jag drar mig framåt. Huvudverken gör sig ständigt påmind och min högsta önskan är att få ligga ned........

Men morgondagen kommer bjuda på totalt kontrasterande aktiviteter. Eftersom jag glömde bort att vi skall ha ett markstöd runt groventrén på soutterängplanet så är massorna naturligtvis inte utbytta och packade. Så 07:00 säger jag godmorgon till spadskaftet följt av ett frenetiskt grävande i packad lera. Men jag skall ju bara gräva tre meter ut från huset, fyra meter längs efter och åttio centimeter djupt. Den som är snabb i huvudräkning kan vackert konstatera att det handlar om 9,6m3 lera, alltså i runda slängar en lastbil. Ni kan skicka era gratulationskort till min gamla adress...



Ytterliggare en dag i lecans tecken...

Så har ännu en dag i lecans tecken gått mot sitt slut. Naturligtvis hade vädret i vanlig ordning en förmåga att spela oss ett spratt. Regnskurarna avlöste varandra för att avsluta med en riktigt skön eftermiddag. Murningen går helt klart bra enligt mina mått mätt och som sagt, varje sten gör skillnad.



Här ovan ses en av mina arbetsstationer, nämligen blandaren. Det magiska receptet låter på följande sätt:

14 rågade spadar murarsand
1/2 säck murarcement A (a.k.a Gullex)
1 lagom mängd vatten

Jag som glad amatör pendlar mellan att blanda bruk som inte lämnar spaden och bruk som inte vill ligga kvar. Men jag vill påstå att det varken är talang eller fingertoppskänsla som saknas. Det är min ständigt återkommande reflexmässiga vilja att testa människor omkring mig, i detta fall de glada murarna bestående av min svärfar och svåger. Jag tror inte de uppskattar mina tester lika mycket som jag gör. Härmed väljer jag att kalla det kvalitetssäkring av hantverkare. Punkt slut.



Jag lyckades trots allt fånga en stund vackert väder på bild. Viktigt. Här ses också en murare in action. Väggen ser oförskämt hög ut, nästan som den aldrig skall ta slut. Jag har flera gånger kontrollerat höjdmåttet och lyft frågan ifall det är en mur, borg eller en skyskrapa som skall bli till. Men jag har varje gång blivit motbevisad....eller är det hela en konspiration? Bah. Det blir nog bra. Bara några stenar kvar nu. 



Sådärja. Färdigt. Nästan. Så här i efterhand tog bruket slut på ett utomordentligt lämplig tidpunkt. Två stenar kvar vilket lämnar en bred, härlig glugg. Perfekt. Nu kommer folk fundera ihjäl sig vad vi skall ha den där jätteventilen till. Eller är det kanske vedinkast? Men vänta, nybyggda hus får inte ha vedeldning som primär värmekälla, vadan detta? 
Nu är det bara lite innerväggar kvar, men dessa saknar hörn vilket ökar på processen en gnutta. Dessutom är de bara 15cm breda vilket förenklar logistiken något. Å andra sidan får jag nog avbryta mitt deltagande i Beach 2008. Men det kan det vara värt! Där sätter jag punkt, to be continued...   

Dagen utan D

Idag var en sån där jobbig dag. Bygget har stått helt still, bortsett från att leveransen av väggarna och lite annat smått&gott är en dag närmare. Vi har varit på andra ärofyllda uppdrag under dagen för att sedan hemkomsten vackert kunna konstatera att Sverige - Ryssland faktiskt får gå före att gräva dränering :P

Men imorgon murar vi vidare. Murningen som jag för övrigt överlåter åt proffsen - i det här fallet svärfar - är något som jag verkligen gillar. Precis varje sten gör skillnad. Innan vi körde igång med murningen så har man jobbat som en skogstokig, utan att det direkt är några kontrasterande skillnader. Det mest otacksamma av allt måste vara att förlägga dränering. Gräva, gräva och gräva lite till. Förlägg DSA vilka lindas in i geoduk. Återfyll med singel. Ett par arbetsdagar har gått och allt ser ut precis som för ett par dagar sedan. Otacksamt är bara förnamnet. 

I övrigt så tycker jag att högtider, röda dagar och till viss del fotbolls-EM borde förbjudas under byggtiden. Kanske borde man skära av banden till civilisationen och omvärlden, släcka mobilmasten och ställa om klockor? Det blir nämligen inte många barn gjorda under sådana här tider - eller är det kanske precis det det blir? Vad vet jag. Nej, dags att ironiskt nog bänka sig framför just fotbolls-EM! :)


Murar-Bengtsson

Man kan snart ana sig till att det skall bli ett hus.

Nu har vi jobbat så där omänskligt fort igen. Eller var det avsaknaden av fotografisk utrustning igen? Vi låter det var osagt och öppnar därmed dörren för egna tolkningar. Utbyggnaden i framkanten utgör på gatuplan farstukvist/hall och på sutterängplan kommer det bli förråd/klädkammare/teknikrum där servrar skall trängas med elskåp, patchpaneler såväl som skoterställ. Den som lever får se. Hursomhellst är detta arbete roligaste hittills då varje sten som sätts gör skillnad, sätt i kontrast i vad 10 armeringsdistanser eller 4 spadtag gör......

Gjuta, gjuta och åter gjuta


På bilden syns betongkranbilen in action. Vi började med att fylla kantbalkarna runt om samt de tvärgående voterna.
Där använde vi sedan vibrostaven för att få ur all luft.



Vilket platta, vilken platta.

Vi delade upp arbetet så att två drog bryggan, två skottade undan och fyllde på och den siste var kranbilsoperatören.
Detta var lämpligt många men bör också ses som ett minimum tycker jag, speciellt om man är en amatör. Vi hade turen att få med oss några som gjutit en grund eller två vilket helt klart underlättade. Vibrobryggan gör sitt, se vad slätt och fint det blir!



Arbete som aldrig kommer synas igen.

Ett hett tips till alla som skall göra grunden själv. Väg in singelbädden noga, väg därefter in den ännu mera noga.
Se också till att den är stenhårt packad. För att väga in och sätta in L-element på en halvtaskig singelbädd är ett h-vete.
En enda sten eller ojämnhet räcker för att det ska ställa till rejäla besvär. Lägg kanske ett lager finare material där kantelementen skall vara. Det vi tillslut gjorde var att blanda till bruk för att på så sätt kunna väga in elementen.


Här grävs vatten och avlopp in.

Avloppet är en historia för sig. Lite halvlurigt att mäta in vart allt skall komma upp o.s.v. men jag tror det blev bra (?).
Lutningen skall enligt "experter" på byggahus.se vara runt 1%, medans rörkrökare och kommunen tycker att det räcker 
med att det lutar åt rätt håll :) Jag gick i varje fall på det första alternativet vilket kändes något mer stabilt.


Lite längre fram i arbetet inför gjutningen.

Nu blev det ett duktigt hopp helt plötsligt. Beror det på att vi jobbar helt orimligt snabbt, eller beror det på att den dokumenteringsansvarige glömde kameran hemma? :)
Till höger i bild ses i varje fall fördelaren till golvvärmen samt ett provisoriskt tappvattenfördelarställ. Tappvattnet är draget mecd PEX 16mm rör i rör vilket var väldigt smidigt. Golvvärmen är levererad av ROTH och den var väldigt lätt att lägga ut, extra enkelt blir det med rörhållarskenor. Dom skickade dessutom med en förläggningsritning vilket förenklade vårt arbete.

Kantbalkarna mäter h:30 x b:50cm och är armerade med byglar och 4x12mm armeringsjärn. För er som funderar på att köpa färdigbockade kontra bocka själv kan jag varmt rekommendera att göra det själv. Jag hyrde en el-hydraulisk bockmaskin vilket gick på 200 SEK, tog väl cirka 1,5 timma att bocka till hela vår grund!


Close-up.

På bilden syns dels uppstöttning mot kantelementen eftersom vi hade så lite massor att lägga emot. Lite längre bort i bild ser man betongbanorna. Vi valde att lägga ut sådana för att slippa använda en vibrobrygga på 8,2m som har en torrvikt på 180kg (addera sedan blöt, tung betong). Den skulle bli overkligt jobbig att lyfta över alla rörgenomföringar. Nu klarade vi oss istället med en 5,2m vilken vägde som en fjäder, typ :)

Undergrund eller pool? Döm själva.


Vad ska man säga? Några skopor senare kunde vi vackert konstatera att älven kan ha ett biflöde rakt igenom vår tilltänkta grund...det tryckte vatten underifrån, precis som en kallkälla. Men det var mycket tätt material vilket kan betyda att stora vattenmängder finns uppdämt i marken. 
Förutom en obehaglig liknelse med ett SPA med både pool och lerinpackningar så krävdes ett betydligt mer omfattande markarbete. 
 


Våran utomorderntligt duktiga grävmaskinist släntar av upp mot vägen.

Eftersom det var så pass blött i marken så krävdes det inte många varv med L50n innan bärigheten var som bortblåst. En rejäl fastkörning är dock inga problem så länge du har en skopa och fungerande hydraulik :) 


Ett stycke L50 i halvknepig arbetsmiljö...

Jag (i svetsarglasögonen) och min far drog sedan ut en geoduk som separerar leran från övrigt material. Att ha lera direkt under grunden bör man undvika...det är ingen höjdare.




Vi drog dubbla dräneringar i schaktbotten ovan på geoduken. Dessa kopplades till ett 110 markrör som dikats ned ända ner till älven. Dräneringsrören (DSA) har vi lindat in i geoduken för att förhindra att eventuell lera och dylikt sätter igen dem. Som du ser är det duktigt blött. Gissa om jag är less på att höra förbipasserandes skämt och gilringar?



Här kopplas dräneringen till vad som skall bli spolbrunnar.

Ett hett tips är att låta vattnet dräneras undan eller avdunsta innan man åker ut med en halv-tons padda. Eller så har man inte tid och vänta och får ta konsekvensen, slita som ett djur. Det är svårt tråkigt när man kör fast. Riktigt svårt. Bara dyngröta att jag råkade ha hjullastaren på plats. Värre vart det då paddan satt sig precis mitt i.



Hjälp? Någon?

Det krävdes totalt 300m2 vilket vi la ut i två omgångar. Den andra omgången var avsevärt lättare att padda och ett nytt rekord på noll (!) fastkörningar kunde noteras. Jag korspaddade för övrigt 8 varv per lager, inklusive ett 10cm lager av singel. 

Sammanfattningsvis, det tog sig sa mordbrännarn. Efter singellagret paddats såg det faktiskt mer ut som en undergrund än en pool. Och det glädjer oss, mycket,




The Legend

Historien bakom. En slags förförståelse till varför vi valt att göra vad vi valt. Kort och gott, vi är båda relativt svårt intresserade av inredning, hus&hem och ett antal subrubriker under dessa. Jag personligen är dessutom arbetsskadad då jag arbetat på en möbelaffär i runda slängar fyra år. Vi har så länge vi känt varandra drömt om hus, men när begagnatmarknaden endast kan erbjuda tveksamma kompromisser lokaliserade på fel läge, så kändes nybygge spännande, ångestfyllt men naturligt. Till slut hittade vi tomten med stort T. Efter många om och men så var den vår. Efter i runda slängar 1000 timmar av planering och informationssökning på internet på eminenta forum såsom byggahus.se stod det klart. Vi ska rita ett eget hus och vi ska bygga det själv. Lättare sagt än gjort. Men här står vi, med ett byggkreditiv, hammarna redo och ett enormt sug efter att börja. Tilläggas bör att ingen av oss varken är snickare eller tror att vi är det. Men man lär så länge man lever, inte sant? 





"Det är inte målet som är det roligaste, det är vägen dit."  



Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0