Fuktspärr och återfyllnad



Vi har valt att använda oss av system fuktspärren - tror tillverkaren heter fuktspärrsteknik - vilket påminner överjävligt mycket om Platons lösning. Den första delen av fuktspärren är det s.k. membranet. Detta sätts över skarven mellan kantbalk och mur. För att den skall få god vidhäftning så måste man först prima. Detta gör man två flödiga varv med antingen pensel eller roller (se bild). Men innan det så måste man slamma murningen där membranet skall sitta - d.v.s ett tunnare blandat murbruk med lite std cement i, som sedan läggs på för att täta lecans alla porer.

Recept på ett kärr slammbruk
1/2 säck Murbruk A
3-4 rågade murarslevar std cement
7 rejäla spadar mursand
MKT vatten

När du tror att det är tillräckligt tunnt, blanda i mer vatten.



Såhär fint blir det sedan. Det var ganska klurigt att få det rakt. Membranet har klisterkant med ett fruktansvärt starkt klister - vilket naturligtvis ställde till det en hel del. Rulla ut, ta bort klistersyddet, få det rakt. Inte lätt. Hur somhellst så börjar man med att gå runt hörnen med en 50cm bit för att sedan sätta 2m bitar. Membranet är 0,5m högt - vi valde att överlappa ned mot kantbalken med 10cm vilket kan antas vara rätt då det vågräta sträcket på membranet skulle kunna antyda vart man bör ha skarven mellan platta och murning i förhållande till membranet!



Membranet ur ett dagvattenrörs perspektiv.



Här sätter vi lite matta, distanserna inåt för att skapa en luftspalt. Vi valde att spika i tredje distansraden uppifrån sett, på så sätt fick man en 11-12cm överlapp till nästa lager. Lite halvbänligt var det att sätta det övre lagret, men tillslut fick vi till den rätta taktiken. Tur att jag hade hjälp, det hade vart svettigt (läs svettigare) att göra detta jobb själv! När vi satt varvet runt så efterspikade vi cc25, vilket rent praktiskt blir var 9:e distans. Sedan skärs mattan 10cm under färdig markhöjd. 10cm ovan mattan primar man åter igen två varv. Efter det har torkat applicerar man ytterliggare ett membran a.k.a. "stick&seal" vilken kommer i 0,1 x 20m. Den är till för att täta mattan mot väggen i överkant. Förr vet jag att man skulle dra mattan ovanför färdig markhöjd, men då använde man sig av kantlist istället för membran vilken inte slöt tätt.



Isolering är en väldigt billig utgift i sammanhanget, vi valde därför att lägga isolering på utsidan. För att fästa denna satte vi speciella isoleringsinfästningar vilket också syns i "gluggen" mitt i bild. Den vane markentreprenören noterar direkt att nån amatör lagt matjord som fyllning = inte bra. MEN, det ligger sand 1m närmast vägg. "Men det kommer tjälskjuta...:".

Varken jag eller fotografansvarige tog något kort när vi var klara med återfylningen men jaja. Det är smällar man får ta. Imorgon blir det städning, samt returnering av överblivet gods och lite andra småprojekt. Lite lätt förberedelser inför kommande vecka - som fr övrigt bjuder på en leverans av ett stycke husstomme!!
Där sätter jag punkt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0