Arbete som aldrig kommer synas igen.

Ett hett tips till alla som skall göra grunden själv. Väg in singelbädden noga, väg därefter in den ännu mera noga.
Se också till att den är stenhårt packad. För att väga in och sätta in L-element på en halvtaskig singelbädd är ett h-vete.
En enda sten eller ojämnhet räcker för att det ska ställa till rejäla besvär. Lägg kanske ett lager finare material där kantelementen skall vara. Det vi tillslut gjorde var att blanda till bruk för att på så sätt kunna väga in elementen.


Här grävs vatten och avlopp in.

Avloppet är en historia för sig. Lite halvlurigt att mäta in vart allt skall komma upp o.s.v. men jag tror det blev bra (?).
Lutningen skall enligt "experter" på byggahus.se vara runt 1%, medans rörkrökare och kommunen tycker att det räcker 
med att det lutar åt rätt håll :) Jag gick i varje fall på det första alternativet vilket kändes något mer stabilt.


Lite längre fram i arbetet inför gjutningen.

Nu blev det ett duktigt hopp helt plötsligt. Beror det på att vi jobbar helt orimligt snabbt, eller beror det på att den dokumenteringsansvarige glömde kameran hemma? :)
Till höger i bild ses i varje fall fördelaren till golvvärmen samt ett provisoriskt tappvattenfördelarställ. Tappvattnet är draget mecd PEX 16mm rör i rör vilket var väldigt smidigt. Golvvärmen är levererad av ROTH och den var väldigt lätt att lägga ut, extra enkelt blir det med rörhållarskenor. Dom skickade dessutom med en förläggningsritning vilket förenklade vårt arbete.

Kantbalkarna mäter h:30 x b:50cm och är armerade med byglar och 4x12mm armeringsjärn. För er som funderar på att köpa färdigbockade kontra bocka själv kan jag varmt rekommendera att göra det själv. Jag hyrde en el-hydraulisk bockmaskin vilket gick på 200 SEK, tog väl cirka 1,5 timma att bocka till hela vår grund!


Close-up.

På bilden syns dels uppstöttning mot kantelementen eftersom vi hade så lite massor att lägga emot. Lite längre bort i bild ser man betongbanorna. Vi valde att lägga ut sådana för att slippa använda en vibrobrygga på 8,2m som har en torrvikt på 180kg (addera sedan blöt, tung betong). Den skulle bli overkligt jobbig att lyfta över alla rörgenomföringar. Nu klarade vi oss istället med en 5,2m vilken vägde som en fjäder, typ :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0